Verslag Grachtenrace Amsterdam 2017, een gedenkwaardige race

De 31e editie van de Grachtenrace Amsterdam bleek om meer dan een reden een gedenkwaardige race te zijn. Dit werd het derde jaar dat wij de race vanaf het evenemententerrein rond het Olympisch Stadion organiseerden. Met een deels nieuw bestuur en ook dit jaar een mooie ploeg van meer dan 60 vrijwilligers waren we afgelopen week goed voorbereid.

In de laatste bestuursvergadering eind september spraken wij al kort over burgemeester Van der Laan, en vrijdagochtend vroeg hoorden wij het nieuws van zijn overlijden. Verschillende scenario’s zijn vrijdag besproken en na overleg met Waternet en Gemeente Amsterdam is besloten de race door te laten gaan. Wel met een ingetogen karakter en het verzoek aan roeiteams om als eerbetoon een saluut te brengen bij de ambtswoning aan de Herengracht. Een idee dat vrijdagochtend ook al door roeiers geopperd was, en dat online zeer positief werd ontvangen door andere roeiers en teams.

Als organisator van de Grachtenrace zijn wij onder de indruk van de respectvolle wijze waarop alle teams, en daarmee de roeisport als geheel, dit roeierssaluut op de Herengracht hebben gebracht. Een vrijwilliger van de Grachtenrace is gedurende de hele race ter plaatse geweest en gaf ons communicatiecentrum tussendoor updates. Ook anderen gaven ons reacties door en uiteraard zijn de aandacht op AT5, Parool en Hart van Nederland jullie en ons niet ontgaan.

Groot respect voor de roeiers die een geweldige race onderbraken voor dit eerbetoon.

Ondertussen kregen wij ‘s middags het bericht binnen over de reanimatie van een roeier van de Vergaan. Vanaf het startschip Gyrinus is er op dat moment niet veel meer wat je kan doen behalve de hulpdiensten, Reddingsbrigade, brandweer en ambulance, hun werk laten doen. Na enige tijd volgde tot onze zeer grote opluchting het bericht dat de roeier met goede ademhaling en hartslag vervoerd werd naar het ziekenhuis. Het team is via de Herengracht teruggesleept door de Reddingsbrigade zodat zij alsnog een saluut aan de burgemeester kon brengen. Leden van de Reddingsbrigade legden een krans neer voor hun beschermheer.

Wij wensen George een spoedig herstel, en zijn team geven wij applaus vanwege hun snelle en goed voorbereide reactie. Zie ook het leerzame verslag op hun Facebookpagina.

Vergaan-Gaan87-foto Sietse de Haan
En de Grachtenrace 2017…? De 31e editie van de Grachtenrace Amsterdam werd een frisse race, met af en toe motregen en een flinke bui, en 24 en een halve kilometer roeien door de kanalen en grachten van de prachtige stad Amsterdam. De race werd afgesloten met een feest in de tent, muziek van Bears on the Road en de prijsuitreiking met prijzen voor heren- en dames, de Kuikenprijzen en de uitreiking van de Grachtencup.

Wij kijken terug op een gedenkwaardige en mooie race. Wij bedanken onze vrijwilligers voor hun inzet, sponsoren voor hun bijdragen en ondersteuning en de hulpdiensten voor hun inspanningen.

Bestuur en vrijwilligers Grachtenrace Amsterdam

20171007-Grachtenrace-241

Lees meer:
Voorlopige uitslagen Grachtenrace Amsterdam 2017

Foto’s van onze vaste fotograaf JP Vroemen zijn hier te vinden

Roeierssaluut op de Herengracht